Rundek Cargo Trio
UK "Vuk Karadžić", Beograd
29. decembar 2010.

30. decembar 2010.

 
 
 
  Darko Rundek je uvek predstavljao posebnu  pojavu u jugoslovenskoj muzici, a posebno je bio voljen u Beogradu. Sećam se kada sam ga prvi put gledao u Domu Omladine u sklopu manifestacije „Pozdravi iz Zagreba“, početkom 80-tih. On je prosto bio šok za nas - svojom pojavom, pesmama i glasom.

Godine su prošle i Rundek je ostao jedan od retkih muzičara koji je zadržao svoj umetnički  i moralni integritet. Ovaj put je u saradnji sa menadžmentom Long Play-a dogovorio 4 koncerta u Ustanovi kulture "Vuk Karadžić". Naravno, „glad“ za njegovom muzikom, dovela je do još dva koncerta.
Dobre vibracije
su bile prisutne na poslednjem u nizu, održanom 29. decembra 2010.



Prvi deo koncerta „zauzeo“ je novi album Plavi Avion, dok su se u drugom delu
muzičari osvrnuli na neke od Darkovih najboljh pesama.
Plavi Avion
je specifična, duboko melanholična ploča, koja ima i nekih zanimljivih začkoljica i zaokreta. Darko je na sceni bio u pratnji Izabel (violine) i Dušana Vranića (sve ostalo). Kada kažem sve ostalo Duco je svirao klavijature, kompjuterske semplove, harmoniku, ukulele, udaraljke i pevao!

Na sceni samo njih troje, a srce puno i zvuk pun kao da ih je mnogo više. Bile su tu i "Kurdistan", "Sanjala si da si sretna", "Sadimo lan". Dobar prijem su imale "Indijanska" i "Ruskaja".
Izabel
u tamnocrvenoj haljini, plavim šalom i kosom spletenom u punđu sa crvenim cvetom je vizelno ali i svirački vladala koncertom. Darko je dominirao gitarama i glasom, a Duco svim ostalim.



Publika je pažljivo odslušala ceo album i ustala na "Indijansku" pevajući refren sa Darkom. Na njegovu najavu pesme "Para ljude vara" (koju je, po sopstvenom priznanju otpevao pred „klasnim neprijateljm“, Erste bankom u Zagrebu), prisutni su pozitivno reagovali. Ipak prvi deo koncerta je bio zaključen sa dve melanholične pesme "Znak" i "Drina". Posle pauze od 20-tak minuta trio je ponovo izašao na binu i počela je „fešta“.
„Ja Ena nisam tvoj sin, zapamti to...“ orilo se iz grla oduševljene publike koja je taj deo koncerta  provela na nogama, pevajući i plešući.
"Djevuška", "Aj Karmela" i "Ruke" podizale su emocije u publici, koja je pevala (bilo je i suznih očiju). A onda je došlo "I kao da je bilo nekad" (obrada čuvene pesme EKV) gde su i srca i duše prisutnih bile jedno. A tek kad je krenuo "Apokalipso", najlepše devojke Beograda plesale su u njegovom ritmu!



Ovolika količina emocija i energije tražila je i bis, i dobili smo ga. Samo dve pesme ali one prave - "Bi mogo da mogu" i "Šal od svile". U publici opšti haos. Pojedinci su tražili "Šejn" i još neke pesme ("Moja prva ljubav"), no to je bilo sve. Blizu tri sata nastupa (sa pauzom), donelo je i Darkovo obećanje da ćemo se ponovo videti na proleće.
Ni izlazak u ledenu beogradsku noć nije skinuo osmehe sa lica ljudi koji su imali sreću da budu zajedno sa Rundek Cargo Triom.

Fotografije sa koncerta


tekst - slobodan vlaketić
fotografije - nebojša mićković

 
 

koncerti


V. Stefanovski i S. Milenković
Sava Centar
22.12.10




Massimo Savić
Sava Centar
21.12.10.




White Lies
SKC
02.12.10.




Front 242
klub Majestic, Bratislava
20.11.10.




Teenage Fanclub
SKC
07.11.10.




26. Beogradski Jazz Festival
Reut Regov R*Time
Jason Moran & Bandwagon
Magnus Lindgren

31.10.10.




26. Beogradski Jazz Festival
Sinne Eeg
Alice Russell

30.10.10.




26. Beogradski Jazz Festival
Enrico Rava New Quintet
Orchestre National De Jazz: „Around Robert Wyatt“

30.10.10.




26. Beogradski Jazz Festival
Kornelije Kovač
Charlie Haden Quartet West
Zerkman Big Bang
Azymuth
29.10.10.